FOSS4G2009. Ziua I
de Vasile Crăciunescu
După o călătorie ce a durat mai bine de 30 de ore, via Istanbul, Dubai (unde aeroportul în general și noul terminal III în particular reprezintă întruchiparea kitsch-ului perfect :) și Bangkok) am ajuns la Sydney pentru a participa la ediția 2009 a FOSS4G. Aici am găsit o vreme de excepția și un oraș care, în pofida celor peste patru milioane de locuitori și a numeroșilor zgîrie-nori, nu ține neapărat să te strivească ci, culmea, îți oferă o surprinzătoare senzație “de acasă”.
În mod tradițional, prima zi a conferinței este dedicată workshop-urilor. Acestea sînt manifestări care oferă utilizatorilor plăcuta experiență de a lucra cot la cot cu dezvoltatorii celor mai populare soluții geospațiale FOSS ale momentului. La această ediție am optat, dintr-o lista apetisantă, pentru: Making Maps Fast – Performance tuning and Tile Caching și Organizing your geospatial data and services using GeoNetwork opensource. Am făcut aceaste alegeri deoarece, în ultima perioadă, atît la serviciu cît și în timpul liber dedicat geo-spatial.org, am de-a face cu optimizarea serviciilor de tip WMS și organizarea resurselor geospațiale. La sfîrșitul zilei s-a dovedit ca n-am ales deloc rău.
Să le luăm pe rînd. Primul workshop a fost “ținut” de Jim Groffen (LISAsoft), Arne Kepp (OpenGeo, dezvoltatorul GeoWebCache) și “Jody Garnett” (LISAsoft, creatorul uDig). Pe tot parcursul seminarului, “pasajele” teoretice au alterant cu exerciții practice. În trei ore (fără pauză) au fost parcurse toate mijloacele prin care, serviciile de tip WMS/WFS oferite de GeoServer pot fi optimizate și accelerate. Astfel pe rînd au fost studiate îmbunătățire înregistrate de servicii în urma modificărilor legate de hardware, mașina virtuală Java, utilizarea Java Advanced Imaging, servlet container (Tomcat, Jetty, JBoss, etc.), configurarea atentă a GeoServer, filtrarea informației afișate folosind stiluri SDL, scară sau versiuni simplificate ale setului inițial de date, selectarea optimă a tipului de encoding grafic (ex: JPEG, PNG, PNG8, GIF), folosirea paletelor de culoare preindexate și a efectului de antialiasing, optimizarea datelor raster (piramide, inner tilling, utilizarea plugin-ului de mozaicare). Ultimele două părți ale seminarului s-au concentrat pe utilizarea GeoWebCache pentru pregenerarea de versiuni tiled, compatibile WMS-C, ale serviciilor WMS și utilizarea de servere de tip proxy. Am plecat foarte încîntat de la acest workshop, cu cîteva idei clare pentru tutorialul cu care vă ameninț de mai multe luni (cel cu publicare optimizată a unor seturi mari de date raster via WMS si WMS-C).
În pauza de masă am stat de vorbă cu mai mulți australieni. Au oamenii ăștia un optimism ceva de speriat… Ziua a continuat cu workshop-ul de GeoNetwork. Imediat după ce mi-am ocupat locul în sala cu calculatoare, am avut surpriza sa observ că lîngă s-a așezat Petr Přidal (aka Klokan). Petr a devenit faimos după ce a realizat, acum mulți ani, primul port pentru MacOSX a popularul player open source mplayer. Realizarea, în ciuda faptului că aplicația a înregistrat, de atunci și pînă în ziua de astăzi, peste 10 milioane de download-uri, nu i-a adus, direct, nici macar un cent. L-a făcut însă vizibil unui număr de persoane, din colaborările cu care Petr a devenit programatorul titrat din ziua de astăzi. Personal l-am cunoscut pe Petr în Canada, la Victoria, cu ocazia FOSS4G2007. Acolo a prezentat o lucrare referitoare la georeferențierea online a hărților vechi. Chiar înainte de conferința din acest an am schimbat o serie de mesaje, Petr fiind interesat de aplicația de georeferențiere automată a foilor de hartă dezvoltată de colegul Cristian Balint. În momentul de față, Petr este implicat în dezvoltarea MapTiler, o excelentă aplicație desktop ce permite utilizatorilor georeferențierea și publicarea hărților pe Internet folosind aplicații de genul OpenLayers, Google Maps, Google Earth; lucrează alături de David Rumsey la crearea de instrumente care să permită integrarea hărților de pe http://www.davidrumsey.com/, cea mai mare colecție de documente cartografice istorice disponibilă gratuit pe Internet, în aplicații de webmapping (instrumentele apărute în ultima vreme, cum ar fi integrarea cu Google Maps și Google Earth, pe portalul davidrumsey.com sînt creația lui Petr). Tot Petr întreține o excelentă resursă pentru cei interesați de georeferențierea, catalogarea și publicarea online a hărților vechi: Old Maps Online și în crearea unui instrument foarte puternic ce permite georeferențierea online a hărților publicate deja pe Internet folosind tehnologii gen Zoomify sau LUNA. Cîteva prototipuri ce vor forma aplicația finală sînt disponibile la:
- selecarea online a punctelor de georeferențiere
- vizualizarea și analiza erorilor induse la georeferențierea hărților (o versiune online a aplicației “MapAnalyst:http://mapanalyst.cartography.ch/”);
- selectarea vizuală a extinderii documentelor cartografice în scopul includerii în cataloage standard
Personal am avut parte de un demo live în care una din foile de hartă austriacă a fost rapid georeferențiată și integrată într-un serviciu web. Asta, fără a descărca harta ci direct, prin integrarea preview-ul Zoomify (ex: http://www.geo-spatial.org/php/myown/preview_zoomify.php?image=%2Fimages%2Faustrian%2Fnormal%2F43_46) de pe geo-spatial.org într-un serviciu web. Prima versiune a aceste aplicații va fi făcută publică în cursul anului următor.
Prinși în discuțiile despre hărți vechi ne-am trezit c-au trecut primele 25 de minute din workshop-ul de GeoNetwork. Pînă la final, cel mai fain lucru pe care l-am învățat de aici a fost recoltarea inteligentă a serviciilor WMS în catalogul GeoNetwork. Workshop-ul a fost prezentat de Jeroen Ticheler (GeoCat).
Ziua s-a închet excelent, cu o serie spumoasă de bere la Altitude Bar, Shelbourne Hotel. Australia oferă mai multe de soiuri de bere bună. În seara asta am încercat VB și Carlton Draught, ambele ușoare și foarte răcoroase, numai bune să închidă o zi încinsă ca cea de astăzi.
Gata cu impresiile primei zile. Mîine am o zi grea. Aici este 1:00 noaptea așa că o șterg la culcare.
P.S. Pe surse, am aflat ca ESRI s-ar fi retras din competiția Benchmark WMS 2009. Voi reveni cu amănunte picante :)