Go to content Go to navigation Go to search

geo-spatial.org: An elegant place for sharing geoKnowledge & geoData

Căutare



RSS / Atom / WMS / WFS


Contact


Lista de discuții / Forum


Publicat cu Textpattern


Comunitatea:

Conferința FOSS4G-Europe 2017
Conferința FOSS4G 2017

FOSS4G 2008. Ziua I.

de Vasile Crăciunescu

Publicat la 30 Sep 2008 | Secţiunea: Blog | Categoria: Diverse/

La fel ca și în anii trecuți, FOSS4G a debutat cu o primă rundă de workshop-uri (http://spreadsheets.google.com/pub?key=p-YpIgK8cxLIjFv0ZK6R0Mg&gid=4). Personal am mers la cel de Geonetwork opensource (Setting up a geospatial catalog using GeoNetwork opensource and GeoServer – Jeroen Ticheler). N-am aflat prea multe lucruri noi, prezentarea fiind axată pe chestiuni cunoscute: instalarea Geonetwork și integrarea cu Geoserver. Am făcut cunoștință însă cu versiunea 2.3.0 alpha. Pe lîngă repararea unor bug-uri nesuferite, 2.3 aduce, în sfîrșit, posibilitatea recoltării metadatelor direct din servicii de tip WMS/WFS.

De la 14:00 a început sesiunea plenară. Parcă ceva mai lipsită de stralucire (probleme tehnice, entuziasm rezervat) comparativ edițiile găzduite de Victoria și Lausanne. Lucrurile s-au mai încălzit în secțiunea “Lightning talks”. Mi-au placut (nu neapărat în ordinea asta):

  • Horst Düster: Building a FOSS geospatial solution for a Swiss state (povestea de succes a migrării spre soluții FOSS a provinciei Solothurn – Elveția)
  • Arnulf Christl: Wikinomics – The Foundation of Making Business with FOSS (un discurs savuros despre perspectivele economice ale aplicațiilor FOSS, presărat cu citate din cartea lui Don Tapscott: Wikinomics)
  • Raj Singh: Memo of Understanding between OGC and OSGeo (o prezentare clară și elegantă a acordului semnat între OSGeo și OGC)
  • Steven Ottens: Obituary for Mapbuilder (povestea adevărată, de la naștere pînă la trecerea în neființă, a proiectului Mapbuider)
  • Schuyler Erle: Open Geodata (o pledoarie savuroasă pentru “eliberarea” datelor geospațiale. Chris Schmidt a capturat discursul și l-a postat pentru eternitate: http://www.vimeo.com/1841244).

Ultima prezentare a fost keynote speech-ul acestei ediții, ținut de Ed Parson, fost CTO Ordnance Survey, actual Geospatial Technologist of Google. La sfîrșit Ed a trebuit să facă față unui tir de întrebări nemiloase, legate în special de modul de funcționare al Google Mapmaker (pentru cei care nu știu încă, de cîteva luni, Google a lansat o platformă ce permite comunității să adauge date acolo unde hărțile Google sînt deficitare. Din păcate, o dată vectorizate, datele devin proprietatea Google, iar comunitatea nu le poate refolosi decît în forma restrictivă specifică api-ul Google Maps).

Ziua s-a încheiat cu un icebreaker. Aici l-am revazut pe Markus Neteler (project manager GRASS) care mi-a făcut cunoștință cu o simpatică cercetătoare româncă: Laura Toma. Diseară vă voi povesti cîte ceva legat de prezentarea Laurei.

Discută articolul (0 comentarii)

Categorii