Go to content Go to navigation Go to search

geo-spatial.org: An elegant place for sharing geoKnowledge & geoData

Căutare



RSS / Atom / WMS / WFS


Contact


Lista de discuții / Forum


Publicat cu Textpattern


Comunitatea:

Conferința FOSS4G-Europe 2017
Conferința FOSS4G 2017

FOSS4G-CEE ziua I, ziua a II a și ziua a III a

de Codrina Maria Ilie

Publicat la 22 May 2012 | Secţiunea: Blog | Categoria: Conferințe/

Programul conferinței a fost structurat după modelul FOSS4G. Prima zi a fost rezervată exclusiv lucrărilor practice, cea de-a doua a fost împărțită astfel: în prima parte a zilei au fost continuate lucrările practice, iar începând cu ora 14.00, a avut loc deschiderea oficială cu o analiză a prezenței la conferință și un mesaj de mulțumire din partea unuia dintre organizatori, Jachym Cepicky. Ziua a III a a fost dedicată exclusiv prezentărilor.

Ziua I.

Deși programul inițial propunea două track-uri a câte două seminarii, Practical Introduction to OpenGeo Suite, Building Web Mapping Application using OpenGeo Suite și Development of plugins for OpenJump, gvSig, datorită numărului foarte redus de participanți, două seminarii au fost complet anulate (Development plugins for OpenJump și gvSIG), Practical Introduction to OpenGeo Suite a fost preluat de către Andreas Hocevar și Alyssa Wright, în cadrul seminarului Using a Free and Open Source Geospatial Stack, urmând ca seminarul rămas să fie ținut în ziua a doua.

În urma tuturor schimbărilor, eu am ajuns să iau parte la acest prim seminar al conferinței. Structura adoptată a fost una tipică unui seminar de introducere în folosirea unui program, în cazul de față OpenGeo Suite. S-a încercat utilizarea ultimei versiuni 2.5, însă datorită unor probleme tehnice nu a fost posibil. Nivelul diferit de pregătire al participanților a reprezentat motivul pentru care s-au trecut în revistă noțiunile de bază de GIS, cât și ale suitei OpenGeo Suite. A urmat detalierea funcțiile componentelor principale, urmate de unele exerciții de baza.

Ziua I a conferinței s-a încheiat la un restaurant tradițional aflat în apropierea Universității Tehnice, alături de un grup internațional, unde partea românească a predominat.

Ziua a II a

Ziua a IIa a conferinței a fost împărțită, prima parte a fost dedicată lucrărilor practice, iar cea de-a doua a fost dedicată keynote speaker-ilor: Jiri Polacek , Arnulf Christf, Athina Trakas, Markus Netler și Vasile Crăciunescu.

Eu am participat la două seminarii, GRASS GIS și Practical Introduction to ZOO-Project by playing with building blocks.

GRASS GIS a fost ținut de către Markus Netler, care și-a propus să ofere o viziune de ansamblu asupra programului, susținută de câteva exerciții realizate pe setul de date pregătit pentru Open Source GIS: A GRASS GIS Approach, setul de date North Carolina.

Cel de-al doilea seminar, Practical Introduction to ZOO-Project by playing with building blocks a fost susținut de către Gérald Fenoy și a avut ca temă prezentarea capabilităților ZOO-project de a oferi WPS (Web Processing Service). Seminarul a fost antrenant iar conexiunea la Internet suficient de bună pentru a susține exemplele realizate.

Celelalte seminarii ale conferinței au fost: Roll your own 3D datasets: practical aspects susținut de către o parte a echipei din România, Dan Mihai Niță, Bogdan Candrea, Vasile Crăciunescu și Building Web Applications with the OpenGeo Suite susținut de către Andreas Hocevar și Alyssa Wright. De menționat este faptul că seminarul Roll your own 3D a fost cel mai popular al conferinței.

Din păcate, numărul celor înscriși la seminariile propuse de către organizatori a fost foarte redus, fapt datorat cel mai probabil, costurilor ridicate de participare.

Ziua a III a

Ziua a IIIa a fost dedicată în totalitate prezentărilor, împărțite în 3 categorii: INSIPRE, Case Studies și Geoinformatics.

Pentru prima parte a zilei, am ales secțiunea INSPIRE, asistând la următoarele prezentări:

  • How to satisfy INSPIRE Metadata demands using FOSS?!, susținută de către Martin Malý (T-MAPY spol. s r.o., Cehia) care a prezentat metode de implementare a regulilor INSPIRE privitoare la metadate în Cehia, utilizând GeoServer și portalul ESRI Geospatial. Prezentarea a fost, în principal, focusată pe portalul ESRI.
  • INSPIRE View Service in MapServer susținută de către Stefan Leopold (EOX IT Services GmbH , Austria). Prezentarea a fost tehnică, arătând stadiul curent al implementărilor standardelor OGC (WMS, WFS, WCS) în MapServer 6.2.
  • Habitats Networking Architecture and Invoking Services, susținută de către Karel Charvat (Czech Centre for Science and Society, Cehia). O prezentare care a oferit o privire de ansamblu asupra instrumentelor folosite pentru accesarea Serviciilor Geospațiale, folosite în arhitectura rețelei HABITATS.
  • HSLayers mapping framework susținută de către Jachym Cepicky (Help Service Remote Sensing , Cehia). O prezentare, preponderent tehnică, a evidențiat capabilitățile HSLayers și a oferit câteva exemple de utilizarea.

A urmat pauza de cafea, după care am schimbat sala pentru a merge la Case Study, unde urma să prezint geo-spatial.org: The Reference Point for the Romanian FOSS4G Community. Datorită lipsei domnului Francesco Bartoli (Geobeyond Srl , Italia) care trebuia să expună lucrarea OpenGeo Suite: An application for Marine Data, am prezentat prima. Următoarea lucrare,Web-based framework for exploration of LU/LC data a fost susținută de către Tomas Loukotka (GISAT s.r.o. , Cehia), care a vorbit despre o aplicație web și partea de server, focusată pe explorarea datelor referitoare la entitățile teritoriale. Aplicația a fost concepută în cadrul proiectului HLANDATA, care are ca scop armonizarea categoriilor de utilizarea și cele de acoperire a terenurilor. Din păcate, acesta a fost ultima prezentare susținută, ceilalți prezentatori fiind absenți.

În loc de concluzie, parțială ce-i drept fiind a IIIa zi a conferinței, pot remarca numărul foarte redus al participanților, atât la lucrările practice cât și la sesiunile de prezentări, neseriozitatea unora dintre prezentatori, dar și prezența unor persoane importante precum Arnulf Christl, președintele OSGeo, Athina Trakas, director Servicii Europene OSGeo, Markus Netler, directorul Departamenului de GIS și Teledetecție a Fondazione Edmund Mach, Italia, Helena Mitasova profesor asociat la Universitatea North Carolina, SUA sau Alyssa Wright, vice președintele OpenGeo.

Urmează ultimele două runde de prezentări ale acestei zile, care se anunță a fi cel puțin interesante și pe care le voi detalia mâine.

Ziua această se va încheia cu o masă organizată, un așa numit social event, care se pare că va avea loc într-un castel localizat în apropierea orașului Praga.

Pe mâine!

Discută articolul (0 comentarii)

Categorii