FOSS4G-CEE ziua a IV a. Concluzii
de Codrina Maria Ilie
Publicat la 25 May 2012 | Secţiunea: Blog | Categoria: Conferințe/
Ziua a III a – continuare
Rămăsesem datoare cu câteva remarci despre ultimele două runde de prezentări. Eu am asistat la patru prezentări. Prima, GRASS GIS goes World Fair: TRIDEC Tsunami Wave Propagation visualisation with GRASS GIS and POV-Ray a fost a domnului Peter Löwe (GFZ German Research Centre for Geosciences, Germania). O lucrarea foarte interesantă, spectaculoasă în care s-a prezentat o aplicație pentru sistemul TRIDEC pentru avertizarea rapidă în cazul apariției unui tsunami (Tsunami Early Warning) în zona Atlanticului de Nord-Est și Mării Mediterane. A doua lucrare a fost Project eHarta: a collaborative initiative to digitally preserve and freely share old cartographic documents using FOSS4G software a domnului Vasile Crăciunescu (ANM, România). Prezentarea a fost axată pe partea tehnică a proiectului, oferind o viziune de ansamblu asupra tuturor etapelor realizate și soluțiilor FOSS folosite. A treia lucrare a fost Roll your own 3D datasets: theoretical aspects susținută de către domnul Dan Mihai Niță. Aceasta a avut ca scop demonstrarea posibilității de a obține modele 3D din poze realizate cu aparate de fotografiat de calitate medie utilizând tehnologie de ultima generație și FOSS. Cea de-a patra lucrare a fost STCode – software library for simple spatio-temporal indexing a domnului Jan Ježek (University of West Bohemia, Cehia). Tema lucrării a fost prezentarea unei noi metode de indexare a datelor spațio-temporale, metodă numită STCode.
Această zi s-a încheiat cu cina organizată, nu la un castel cum se zvonise anterior, ci într-o altă locație, poate mai plăcută prin specificul tradițional cehesc. O pereche de dansatori, un grup de lăutari și o cântăreață foarte talentată ne-au încântat seara, pe lângă bucatele delicioase, vinul și berea la discreție și, bineînteles, discuțiile pe măsura evenimentului.
Ziua a IVa
Ultima zi a conferinței FOSS4G-CEE a fost dedicată în întregime prezentărilor.
Cele la care am participat au fost: Efficiently using PostGIS with QGIS susținută de către Vincent Picavet (Oslandia, Franța) în care s-au analizat avantajele și dezavantajele utilizării PostGIS în Qgis prin diferite plug-in-uri și
IPA-Online, an application build on FOSS to assist Romanian farmers to prepare their application form for direct payments susținută de către Boris Leukert (Germania). Aceasta a fost o prezentare generală a aplicației IPA-online.
Concluzii
O data cu încheierea conferinței, pot sublinia câteva concluzii personale, dar și impresii culese de pe la alții. Per ansamblu, nu se poate afirma că FOSS4G-CEE a fost un succes răsunător. Numărul participanților per total nu a depășit 120, la seminarii situația fiind mult mai mohorâtă. Cum am mai menționat, cel mai popular workshop a fost cel ținut de către Dan Mihai Niță, Bogdan Candrea și Vasile Crăciunescu, Roll your own 3D datasets: practical aspects, cu un număr de 8 cursanți. La celelalte, au fost în medie, 4-5 persoane. Pe de altă parte, nici seminariile oferite nu au determinat un nivel înalt de curiozitate.
Prezentările selectate, un numărul impresionant de 51 (deși nu toate au fost susținute datorită absenței unor prezentatori), s-au încadrat mai mult sau mai puțin unei categorii medii din punct de vedere al calității, cu o evidentă înclinație generală a tematicii către web-mapping. Datorită unei discrepanțe între numărul mare de prezentări și numărul redus al participanților, au existat situații în care unele lucrări, mai puțin populare, să fie prezentate unui număr foarte redus de ascultători.
Un lucru demn de menționat este că delegația României a fost cea mai numeroasă, după cea a Cehiei. Am fost, cu mic cu mare, 12 persoane și am avut un număr total de 5 prezentări și un workshop.
În finalul conferinței, au fost expuse două probleme. Prima a fost anunțarea conferinței FOSS4G-CEE 2013, care va avea loc în România și va fi organizată de către geo-spatial.org, iar cea de-a doua a fost dorința exprimată de Luca Delucchi (FEM) și susținută de unele voci din sala, de a avea un eveniment FOSS4G-Europe. Acest lucru însă nu poate fi viabil pentru 2013, având în vedere că FOSS4G va avea loc în Europa, rămânând astfel un subiect deschis pentru discuții viitoare. Din păcate, datorită plecării mai timpurii, persoane avizate precum Arnulf Christl, nu și-au putut exprima oficial o părere.
Ca o concluzie generală, pot afirma că efortul de a participa la această conferință a meritat, pe lângă cunoștințele și curiozitățile adunate, adăugându-se și impresiile și ideile despre ce e de făcut și ce nu e de făcut la organizarea conferinței FOSS4G-CEE 2013.