Go to content Go to navigation Go to search

geo-spatial.org: An elegant place for sharing geoKnowledge & geoData

Căutare



RSS / Atom / WMS / WFS


Contact


Lista de discuții / Forum


Publicat cu Textpattern


Comunitatea:

Conferința FOSS4G-Europe 2017
Conferința FOSS4G 2017

Evenimente FOSSGIS în Decembrie 2007

de Vasile Crăciunescu

Publicat la 06 Jan 2008 | Secţiunea: Blog | Categoria: GIS/

Luna Decembrie a fost una foarte activă pentru comunitatea FOSSGIS. Lipsa timpului liber a făcut ca aceste noutăți să nu răzbată în paginile geo-spatial.org. În continuare voi încerca să recuperez din decalaj facînd o prezentare rapidă a evenimentelor notabile.

Software

PostGIS 1.3.2. Versiune intermediară ce repară o serie de bug-uri și aduce îmbunătățiri minore. Mai multe detalii găsiți pe pagina oficială.

Opticks 4.1.0. Prima versiune cu licență LGPL a aplicației de prelucrare și vizualizare a datelor satelitare produsă de Ball Aerospace & Technologies Corp. Detalii găsiți pe pagina oficială a proiectului https://opticks.ballforge.net.

NASA World Wind Java SDK 0.4.1. Pentru detalii suplimentare vă recomand forumul de discuții și pagina dedicată SDK-ului Java.

MapGuide Open Source 2.0.0 Beta 2. Versiunea Beta 2 este disponibilă pentru testare.

GeoServer 1.6.0-RC2. A doua versiune candidat pentru Geoserver 1.6.0. Față de versiunea anterioară aduce mici îmbunătățiri în lucrul cu date KML, GeoRSS, SVG, PostGIS, Oracle. Anunțul oficial îl puteți citi pe blogul Geoserver.

GDAL/OGR 1.5.0. După un an în care au fost publicate doar versiuni intermediare, ce reparau doar bug-uri fără a aduce funcționalități noi, echipa de dezvoltare GDAL/OGR a anunțat disponibilitatea versiunii 1.5.0. Lista cu modificările aduse față de versiunea 1.4.x se găsește pe pagina wiki a proiectului GDAL.

GEOS 3.0.0. După 5 versiuni candidat a apărut versiunea finală 3.0.0 a librăriei GEOS: http://geos.refractions.net.

MapWindow 4.5 RC1. Prima versiune candidat pentru viitoarea lansare majoră a MapWindow. Detalii pe pagina proiectului http://mapwindow.com.

PROJ 4.6.0. S-a făcut trecerea de la v 4.6.0 beta1 la versiunea finală. Pentru mai multe detalii vă recomand anunțul oficial.

TileCache 2.0. Versiune majoră cu multe îmbunătățiri. Printre cele mai notabile e numără suportul pentru ArcIMS (ArcXML), MGMaps (client mobil de vizualizare a hărților) și serviciul WMTS. Pentru detalii suplimentare consultați anunțul oficial și pagina proiectului.

Cărți și jurnale

Open Source GIS: A GRASS GIS Approach – ediția a III-a. Carte de referință scrisă de Markus Neteler și Helena Mitasova, apărută la prestigioasa editură Springer și ajunsă la ediția a treia. Prețul listat de librăria on-line Springer este de 76.95 Euro. Personal am comandat cartea direct de la Springer. Comanda a fost redirecționată către http://www.minerva.at care nu s-a grăbit cu livrarea (sărbătorile blochează activitatea și în Austria :). După un schimb de mailuri am aflat că trebuie să primesc pachetul în cîteva zile. După citire promit să revin pe site cu o recenzie.

A Practical Look at MapWindow GIS. O carte apărută în Aprilie 2007 dar pe care abia acum am remarcat-o. Autorii, Gary Watry și Dan Ames, promit cititorilor un tur complet al funcționalității oferite de MapWindow. Cartea poate fi comandată la lulu.com în trei versiuni: (1) full-color la 64.43$; (2) alb-negru, copertă normală la 23.35$; (3) alb-negru, copertă cartonată la33.82$.

Desktop GIS: Mapping the Planet with Open Source. Îmi permit să adaug la lista de cărți și o apariție viitoare. Autorul, Gary Sherman, este coordonatorul proiectului QGIS, una din cele mai populare aplicații desktop GIS open source. Cartea este așteptată să apară în jur de 15 Martie 2008. Pentru detalii consultați site-ul editurii Pragmatic Programmers.

OSGeo Journal: volumul 3. Dedicat publicării lucrărilor prezentate la FOSS4G2007. Jurnalul poate fi descărcat gratuit în format PDF de pe site-ul OSGeo.

Discută articolul (0 comentarii)

Categorii