Go to content Go to navigation Go to search

geo-spatial.org: An elegant place for sharing geoKnowledge & geoData

Căutare



RSS / Atom / WMS / WFS


Contact


Lista de discuții / Forum


Publicat cu Textpattern


Comunitatea:

Conferința FOSS4G-Europe 2017
Conferința FOSS4G 2017

ASTER GDEM - versiunea 2

de Sorin Constantin

Publicat la 21 Oct 2011 | Secţiunea: Blog | Categoria: /MNAT

Începând cu data de 17 octombrie 2011 este disponibilă în mod oficial versiunea a doua, îmbunătățită, a setului de date altimetrice ASTER GDEM, lansată de către NASA și METI. Printre cele mai importante ajustări aduse odată cu această versiune se număra: corectarea unor artefacte, eliminarea zonelor neacoperite de informație pentru areale situate la latitudini mari, aplatizarea suprafeței lacurilor (mai multe detalii aici). De asemenea rezoluția orizontală efectivă a fost îmbunătățită de la aproximativ 120 m la aproape 70 m (rezoluția spațială a setului de date rămane 30 m), GDEM2 beneficiind de 260000 de perechi stereo de scene ASTER suplimentare față de GDEM1. Pentru descărcarea datelor se menține aceeași structură de tile-uri de 1 grad x 1 grad. Cu toate aceste noi îmbunătățiri, NASA și METI avertizează încă asupra existenței în continuare a unor limitări în ceea ce privește utilizarea datelor: „Because there are known inaccuracies and artifacts in the data set, please use the product with awareness of its limitations”.

Impresionantă este componența echipelor care au participar la validarea acestui set de date. Din echipa americană a facut parte, pe lângă NASA, și USGS, NGA, JPL sau Goddard Space Flight Center (GSFC), în timp ce pentru partea japoneza au lucrat Earth Remote Sensing Data Analysis Center (ERSDAC) în cooperare cu Universitatea din Tokyo și Mitsubishi Materials Techno Corporation.

Pentru descărcarea setului GDEM2 se poate utiliza serviciul WIST de la NASA (pașii ce trebuiesc urmați se regăsesc aici) sau cel oferit de către ERSDAC.

În urma unei analize sumare, putem afirma că GDEM2 este superior din punct de vedere calitativ primei versiuni. Din imaginea de mai jos se poate observa o îmbunătățire a setului de date, dar în același timp se remarcă persistența unor artefacte (Fig. 1). În cea de-a doua imagine este reprezentat modelul altimetric pentru zona lacului de acumulare de la Pădureni, jud. Vrancea, pe Siret. Este evidentă schimbarea în ceea ce privește zona acoperită cu apă, noua versiune fiind corectată din acest punct de vedere.

Fig. 1 – ASTER GDEM1 VS ASTER GDEM2

Fig. 2 – Zonele acoperite de apă sunt evident îmbunătățite

Linkuri utile:
http://www.nasa.gov/topics/earth/features/aster20111017.html
https://lpdaac.usgs.gov/about/news_archive/monday_october_17_2011

Discută articolul (0 comentarii)

Categorii