Go to content Go to navigation Go to search

geo-spatial.org: An elegant place for sharing geoKnowledge & geoData

Căutare



RSS / Atom / WMS / WFS


Contact


Lista de discuții / Forum


Publicat cu Textpattern


Comunitatea:

Conferința FOSS4G-Europe 2017
Conferința FOSS4G 2017

Programul SPOT-OASIS se apropie de sfârșit

de Cristian Flueraru

Publicat la 13 Aug 2007 | Secţiunea: Blog | Categoria: Teledetecție/

Martie 2008 va marca incheierea programului O.A.S.I.S. desfășurat sub egida ISIS

Incepând cu 1994, ISIS a oferit centrelor de cercetare din lumea intreagă un acces facil la imaginile SPOT pe baza unei aplicații directe. Din 2005 condițiile s-au schimbat substanțial, ISIS devenind o resursă dedicată exclusiv cercetătorilor francezi.

A apărut însă alternativa O.A.S.I.S. (Optimizing Access to Spot Infrastructure for Science), sub coordonarea CNES cu scopul declarat de a “facilita accesul la infrastructura SPOT în folosul dezvoltării cercetării spațiale europene”.

Odată parcursă această parte, ne putem indrepta cu incredere spre pagina introductivă a proiectului, unde vom putea consulta condițiile de eligibilitate, precum și form-ul de aplicare.

Condițiile de eligibilitate se referă la proveniența aplicanților (România, ca stat membru al UE se incadrează cu brio) si la acceptarea condițiilor si cerințelor SPOT vis-a-vis de utilizarea ulterioară a imaginilor. În decursul inregistrării pot apărea diferite erori ale serverului web. Nu vă descurajați, un mail la oasis@cnes.fr sau o reîncercare după câteva ore, vor rezolva cu siguranță problema.

Creearea unei aplicații presupune, in prealabil, acceptarea (din nou!) a 6 condiții apropo de utilizarea ulterioară a imaginilor SPOT. Atenție însă, aplicațiile se primesc doar până la sfârșitul anului 2007!!! Proiectul în sine nu implică, în această primă fază, un foarte mare efort conceptual sau științific. Avem de a face cu două componente:

  • proiectul de cercetare, unde vom puncta caracteristicile proiectului (titlu, durată, disciplină, categorie, rezultate și sursele complementare de finanțare), obiectivele și metodologia, precum și câteva detalii semnificative privind background-ul aplicantului.
  • imaginile SPOT necesare, pentru care va trebui sa introducem IDurile produselor. Cum probabil nu dispunem in această fază de aceste informații, vom face apel la SIRIUS CATALOG – arhiva online a SPOT-Images. Anul acesta cei ce se ocupă de gestiunea resursei mai sus amintite, au avut binecuvântata idee de a îmbunatati modul de accesare si dispunerea informatiei, astfel incât nu vom insista prea mult asupra modului de obținere a ID-urilor. Câteva mici recomandări insă:
    1. Consultați mai intâi lista cu tipurile de produse disponibile
    2. Produsele cu un nivel inalt de procesare (level 3) presupun furnizarea din partea voastră a MNT-ului și/sau a hărților topografice corespunzătoare zonei de interes.
    3. Nu este agreată aplicarea pentru un număr foarte mare de imagini.
    4. IDului obtinut via SIRIUS CATALOG i se va mai adăuga un caracter (alfanumeric 0-9) corespunzător SAT (shift along the track).

O.A.S.I.S. oferă si posibilitatea programării unor scene SPOT, în continuarea imaginilor necesare. Din experiență personală am aflat că agreată este varianta cu 1 programming stereopairs 10 metre colour (only one survey). Dar cine știe cum vor fi tratate alte aplicații…

Aceștia ar fi pașii ce trebuiesc urmați in scopul obținerii de imagini SPOT cu titlu gratuit. Nu uitați sa dați submit formului pe care tocmai l-ați completat, iar dacă am sărit în acest material vreo etapă, cu siguranță o veți găsi aici.

Urmează apoi așteptarea pentru aplicant, respectiv Coherence, Feasibility, Validation, Production pentru aplicație. În cazul unei sincope pe parcurs, veti avea posibilitatea corectării fișierului initial.

Acestea fiind spuse, vă doresc mult succes in frumoasa lume a imaginilor SPOT.

Discută articolul (2 comentarii)

Categorii