Go to content Go to navigation Go to search

geo-spatial.org: An elegant place for sharing geoKnowledge & geoData

Căutare



RSS / Atom / WMS / WFS


Contact


Lista de discuții / Forum


Publicat cu Textpattern


Comunitatea:

Conferința FOSS4G-Europe 2017
Conferința FOSS4G 2017

Conferința internațională FOSS4G-Nottingham 2013

de Robert Raiz

Publicat la 15 Oct 2013 | Secţiunea: Blog | Categoria: Diverse/

FOSS4G Nottingham 2013

Din punct de vedere organizatoric, conferința a urmat tiparul anilor trecuți. Primele două zile au fost rezervate lucrărilor practice, zilele 3, 4 și 5 au fost alocate prezentărilor și lucrărilor practice gratuite, iar ultima zi a găzduit “code-sprint-ul”. Am fost prezent pe toată durata conferinței și voi încerca să împărtășesc impresiile pe care mi le-a lăsat această conferință în cele ce urmează.

Ziua 1 și 2 (Lucrările Practice):

Am reușit să particip la peste 15 ore de lucrări practice și țin să le amintesc pe cele care mi-au plăcut cel mai mult.

  1. “Using CartoDB to map real-time data” a fost poate cea mai interesantă sesiune la care am participat. Permite crearea hărților într-un mod accesibil oricui, iar pe durata a două ore, am avut posibilitatea de a învăța interfața, de a construi o hartă, și de a publica rezultatul obținut. Este de asemenea o opțiune foarte bună pentru a reprezenta hărți care se updatează foarte des (din minut în minut). CartoDB a fost ales de o publicație americană pentru a reprezenta alegerile prezidențiale din Statele Unite. Unele exemple de hărți dinamice făcute în CartoDB au fost cu adevărat impresionante.
  2. “QGIS Plugin Development with PyQt4 and PyQGIS” a fost de asemenea foarte interesant, și de departe, cel mai bine pregătit seminar. Am fost așteptați cu toate programele instalate pe calculator și cu un suport de curs. În plus, cred că erau 6 oameni mereu pregătiți să ofere ajutor pentru cei care se împotmoleau de ceva. Astfel, nu riscai să rămâi în urmă. Scopul nu a fost să construim cine-știe-ce plug-in, ci să vedem care sunt pașii de urmat pentru a crea unul. Mi s-a părut foarte util, chiar și pentru începători. Puteai să îți faci o imagine foarte clară asupra ce poți face în Qgis cu Python.
  3. “Quantum GIS in action”. În mare parte, a fost o prezentare a noii versiuni (Qgis 2.0). Recunosc că mi-a depășit puțin așteptările și cred că userii care îl folosesc constant vor fi mulțumiți în special de noutățile aduse interfeței dar și îmbunătățirile aduse secțiunii de labeling și symbology.

Ziua 3, 4 și 5

Deși au fost și o serie de lucrări practice în același timp cu prezentările, am ales să particip la cele din urmă. Varietatea a fost la ea acasă, fiind un număr de 9 săli unde erau găzduite. Dacă îți alegeai bine prezentările cu o zi înainte, puteai să participi la un numar de 8/zi. Cele mai bune mi s-au părut:

  • “Gdal/OGR – Project status” – cu o prezentare structurată pe trecut/prezent/viitor. A prezentat Frank Warmerdam iar incăperea aleasă inițial a fost prea mică pentru a găzdui un număr așa mare de participanți așa că am schimbat sala ad-hoc cu una mult mai încăpătoare.
  • “Subsidized school transport for the shortest way to school” – o combinație de GeoMajas-PostGIS-PgRouting care ajută utilizatorul să găsească cea mai apropiată școală de locuința sa. Un exemplu foarte bun al avantajelor aduse de trecerea de la sistemul manual pe cel digital.
  • “Innovations In Mapping Time-Based Data in CartoDB” – din nou, o prezentare a proiectelor care au fost realizate în această soluție de webGIS.
  • “MapServer Project Status Report” – după cum zice și titlul, direcția pe care o urmează proiectul MapServer, cu toate noutățile din noua versiune (6.4) și planurile pentru v7.0.
  • “GeoPackage, The Shapefile of The Future” – un format promovat de către Pirmin Kalberer. Este o combinație de spatialite-MBTiles-Metadata. Un singur fișier, care va conține atât date vector, cât și date raster. Mi s-a părut similar cu formatul Geodatabase de la ESRI.

Nu am insistat prea mult cu descrierile pentru că majoritarea prezentărilor le puteți găsi aici:Prezentări FOSS4G – Nottingham 2013;

Concluzii

Cred că este partea cea mai importantă pentru cei care vor citi acest articol. Personal, am avut foarte multe de câștigat de pe urma acestei participări. Cu cât ești mai pasionat de acest domeniu, cu atât ai mai multe de câștigat de pe urma unei conferințe FOSS4G. Este o modalitate foarte bună de a învăța lucruri noi, de a te decide pe ce vrei să mergi mai departe, sau pur și simplu, pentru a cunoaște lume pasionată de munca pe care o depun. Poza din articol am ales-o tocmai pentru a mulțumi tuturor celor implicați în organizarea acestui eveniment.

Printre lucrurile care mi-au plăcut cel mai mult a fost că am găsit răspuns și alternative la toate nelămuririle pe care le aveam. Nu am avut supriza să găsesc ceva diferit decât s-a promis de către organizatori și nu am avut nicio problemă de adaptare. Lumea prezentă (aproximativ 850 de persoane) a fost deschisă mereu la discuții și oricând puteai să stai de vorbă cu cei care dezvoltau programul care te interesa. Au fost și aspecte negative, care însă nu m-au încurcat foarte mult. Unele probleme cu accesul la internet sau programarea nefericită a lucrărilor practice una dupa alta, fară pauză între ele, în clădiri diferite.

Din nou am simțit nevoia de a stăpâni bine un limbaj de programare. Majoritatea sesiunilor aveau un accent puternic pus pe această parte. Pentru mine nu a fost o noutate, ci mai degrabă o confirmarea a faptului că programarea devine din ce în ce mai utilă în acest domeniu.

În final, recomand participarea la asemenea evenimente (fie ele naționale sau internaționale), indiferent că e vorba de începători sau utlizatori experimentați al opțiunilor Open Source. Cred că oricine ar avea multe de câștigat de pe urma unei asemenea participări, în special dacă va profesa în acest domeniu. Este o variantă foarte bună de a ține pasul cu tot ce e nou, și cu tot ce urmează să fie dezvoltat în continuare.

Discută articolul (0 comentarii)

Categorii