Seminarul va începe în

Despre eveniment

Seminariile geo-spatial.org

După o lungă pauză cauzată de contextul pandemic, seminariile geo-spatial.org se întorc la Timișoara în format fizic (dar și cu streaming live). Ca la edițiile anterioare, evenimentul din Timișoara va fi organizat în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara.

Activitățile se vor desfășura sub formă de prezentări orale. Prezentările vor detalia modul în care aplicațiile open source pot fi folosite în următoarele domenii:

  • - Analiza și manipularea datelor geospațiale;
  • - Servicii cartografice WEB;
  • - Cartografie;
  • - Cartografie istorică;
  • - Teledetecție;
  • - Standardizare în domeniul geospatial;
  • - Date libere.

Universitatea de Vest din Timișoara

Timișoara

25 noiembrie, 2022

10:00 – 18:00
50 de locuri în regim fizic! Locuri nelimitate pentru live-streaming.
12 prezentări și
3 seminarii practice

Nu le ratați!

Program

Seminariile geo-spatial.org Timișoara 2022

Deschidererea oficială a celei de a 35-a ediție a seminarului "Soluții libere open source pentru prelucrarea și reprezentarea datelor geospațiale".

Prezentarea generală a proiectului geo-spatial.org.

Via Transilvanica privită dintr-o perspectivă geografică. Prezentarea va urmări modul în care au fost colectate datele geospațiale precum și posibile utilizări ale acestora.

Prin această prezentare cu o tematică generoasă, ne propunem o trecere în revistă a celor mai populare surse de date geospatiale, precum și a unor surse mai puțin cunoscute, relevante la nivel european.

Tehnologiile inovative ar trebui să schimbe societatea. Ce măsuri trebuie să implementăm în mentalitatea individuală și în cultura organizațională ca să profităm de aceste schimbări exponențiale? Studiu de caz în cadrul firmei noastre prin prezentarea faptului - cum a schimbat tehnologia folosită în domeniul GIS din ultimile 20 de ani structurile, valorile, modelul de business și chiar și proprietatea-proprietarii din cadrul organizației noastre.

Pauză de cafea

O analiză comparativă între aplicațiile QField și Mergin Maps și pașii necesari implementării infrastructurii în vederea colectării cu ușurință a datelor din teren folosind dispozitive mobile și partajarea acestora cu întreaga echipă.

Pentru o agricultură sustenabilă, o producție agricolă de calitate, cât mai inofensivă pentru mediu și profitabilă economic, bonitarea terenurilor a fost recunoscută ca un prim pas important. Lucrarea îşi propune dezvoltarea unui cadru şi a unei aplicaţii digitale pentru calcularea și cartografierea pretabilităţii terenurilor (bonitare) la diferite culturi şi moduri de utilizare. Cadrul şi aplicaţia digitală se bazează pe metodologia românească existentă de calcul a pretabilităţii terenurilor la 14 culturi de câmp, 8 pomi fructiferi și 3 tipuri de utilizare a terenurilor. Aplicaţia utilizează date pedologice din teren, modele digitale de elevaţie şi imagini satelitare pentru a calcula şi cartografia valorile de pretabilitate, variind de la 0 (nefavorabil) la 1 (favorabilitate maximă). Pentru fiecare cultură, instrumentul va crea hărţi digitale cu pretabilitatea, cu limitările impuse de mediul înconjurător, şi cu recomandări de eficientizare a cultivării terenului.

Scriitorii de literatură au utilizat frecvent cartografia pentru a reprezenta spaţiul real sau imaginar din operele acestora, captând atenţia cititorului care pătrunde mult mai uşor în universul literar. Utilizarea cartografiei în literatură a condus chiar şi la apariţia sintagmei de geografie literară, surprinzând plăcut publicul larg prin diferitele tehnici artistice. Dintre materialele cartografice care ilustrează diferite aspecte din literatură se enumără: Map of Treasure Island (1833) de către Robert Louis Stevenson; Map of Brobdingnag/ Map of Laputa de către Jonathan Swift în Gulliver’s Travels (1995); Map of Lincoln Island (Scribner, Armstrong & Co., 1875) din The Mysterious Island a lui Jules Verne; Map of Dante’s Inferno din The Divine Comedy; Map of Barkley Cove din Where the Crawdads Sing; The Voyage of the Pequod (Herman Melville, 1956 ) din cartea Moby Dick; The network of all roads traveled by the characters in Friedrich Schiller’s play Wilhelm Tell (1804) şi Literary Maps of Switzerland (2014) de către Barbara Piatty etc.

Pauză de cafea

Avalanșele reprezintă unul dintre hazarde naturale prezente în sezonul de iarnă din Carpații românești. Cu toate că avalanșele sunt înregistrate în statisticile celor câteva stațiil meteorologice de altitudine, se remarcă lipsa acestor informații pentru întreaga arie montană înaltă. Detectarea și cartarea avalanșelor sunt importante pentru realizarea inventarelor de avalanșă și pentru crearea hărților de risc, utile în gestionarea situațiilor de urgență. Metoda uzuală de cartare a avalanșelor este cea în teren, care implică riscuri și prin care nu se pot acoperi areale prea mari, datorită dificultății de deplasare, corelată cu situația meteorologică. Teledetecția reprezintă astfel o alternative importantă pentru culegerea informațiilor referitoare la avalanșe. Astfel, în ultimii ani au existat numeroase lucrări referitoare la utilizarea imaginilor de teledetecție, optice și radar, pentru detectarea și cartarea avalanșelor. Cu toate acestea, încă nu a fost realizat un algoritm robust de detectare a avalanșelor, cu transferabilitate ridicată. In această lucrare sunt prezentate problemele care apar în detectarea avalanșelor pe imaginile satelitare optice, atât din punct de vedere al caracteristicilor imaginilor satelitare cât și datorită specificului informației spectrale a avalanșelor. Spre deosebire de munții înalți, în Carpați, avalanșele au un anumit specific morfologic, ceea ce îngreunează și mai mult detectarea acestora. Cu toate acestea, potențialul imaginilor satelitare optice de foarte înaltă rezoluție spațială pentru detectarea avalanșelor este unul foarte ridicat. Astfel, utilizând imagini satelitare GeoEye-1, s-au cartat peste 1200 de avalanșe doar în Munții Făgăraș, demonstrând că numărul și densitatea avalanșelor este mult mai mare decât se credea. Astfel, avalanșele pot fi considerate drept unul dintre cele mai importante hazarde de iarnă din Carpații Meridionali.

Această lucrare prezintă tehnologiile libere utilizabile pentru crearea unui cub de date Sentinel-2. Prezentare se concentrează asupra unor tehnologii precum XArray, RioXArray, STAC, PySTAC, StackSTAC, COG (Cloud Optimised GeoTiff). Totodată, în această lucrare prezentăm o arhivă realizată de Universitatea de Vest din Timișoara împreună cu Agenția Spațială Română, arhivă compatibilă cu tehnologiile prezentate.

Va fi prezentata platforma pilot de monitorizare a patrimoniului cultural imobil realizata pe parcursul proiectului RO-CHER (Proiect complex multidisciplinar pentru monitorizarea, conservarea, protecția și promovarea patrimoniului cultural românesc). Prezentarea va cuprinde detalii referitoare la softurile open source utilizate pentru dezvoltarea platformei web. Prezentarea de fata va arata publicului cum datele satelitare de inalta rezolutie, cat si alte seturi de date geospatiale pot imbogati bagajul de cunostinte atat al specialistilor cat si al publicului larg, cu noi informatii referitoare la patrimoniului cultural imobil situat pe teritoriul Romaniei.

Lucrarea își propune o scurtă radigrafie a inițiativelor regionale ale Agenției Spațiale Europene precum și câteva exemple de rezultate produse în cadrul proiectelor dezvoltate sub umbrela acestora.

Decernarea premiilor

Pauză de cafea

Limbajul R este unul dintre cele mai populare limbaje de programare pentru analiză statistică și vizualizarea seturilor de date. Bibliotecile/Pachetele R dedicate categoriei ”Spatial”, diferitele tehnicile de analiză spațială și posibilitatea accesării funcțiilor existente în alte programe SIG, fac, totodată, din limbajul R și un instrument puternic de analiză, procesare și vizualizare a datelor geospațiale. Acesta este utilizat în cadrul a numeroase companii, precum Google, IBM, Bing, Airbnb, Uber sau New York Times Publications. Scopul seminarului este de a-i familiariza pe participanți cu limbajul R și mediul de lucru oferit de interfața grafică RSTudio. Sintaxa limbajului R este foarte simplă și intuitivă, motiv pentru care și cei care nu dețin skill-uri de programare, pot învăța rapid să creeze sau să scrie un script R.

În cadrul acestui seminar se vor studia diferite posibilități de a colecta date cu ajutorul platformei QGIS"

În cadrul acestui seminar se prezintă tehnologiile libere utilizabile pentru crearea unui cub de date Sentinel-2. Prezentare se concentrează asupra unor tehnologii precum XArray, RioXArray, STAC, PySTAC, StackSTAC, COG (Cloud Optimised GeoTiff). Totodată, în această lucrare prezentăm o arhivă realizată de Universitatea de Vest din Timișoara împreună cu Agenția Spațială Română, arhivă compatibilă cu tehnologiile prezentate.

După încheierea programului oficial, planificăm o întîlnire într-un cadru informal pentru a da șansa participanților să se cunoască și să interacționeze. Am organizat astfel de evenimente cu ocazia fiecărei sesiuni fizice a seminariilor geo-spatial.org. E cazul să ne amintim cum era înainte de pandemie. Cine participă pentru prima dată trebuie să știe că nu este vorba de ceva pretențios. Este doar un pretext pentru a ne cunoaște și discuta într-o atmosferă relaxată (berea va ajuta cu siguranță la partea de relaxare). Întîlnirea va avea loc într-o locație ce va fi comunicată ulterior

Cine sunt autorii prezentărilor?

Seminariile geo-spatial.org Timișoara 2022

Claudiu Angearu

Claudiu Angearu

Florina Ardelean

Florina Ardelean

Tudor Bărăscu

Tudor Bărăscu

Marius Budileanu

Marius Budileanu

Marinela Adriana Chețan

Marinela Adriana Chețan

Vasile Crăciunescu

Vasile Crăciunescu

Daniel Dorin Dicu

Daniel Dorin Dicu

Andrei Dornik

Andrei Dornik

Lucian Drăguț

Lucian Drăguț

Cristian Flueraru

Cristian Flueraru

Codrina Ilie

Codrina Ilie

Florin Iosub

Florin Iosub

Ioan Sebastian Jucu

Ioan Sebastian Jucu

Jozsef Kuszalik

Jozsef Kuszalik

Andi Lazăr

Andi Lazăr

Andreea Marin

Andreea Marin

Marian Neagul

Marian Neagul

Ion Nedelcu

Ion Nedelcu

Alina Satmari

Alina Satmari

Marcel Török-Oance

Marcel Török-Oance

Daniel Urdă

Daniel Urdă

Mircea Voiculescu

Mircea Voiculescu

Înregistrare

Seminariile geo-spatial.org Timișoara 2022

Perioda de înregistrare s-a încheiat!

Ghid participanți

Seminariile geo-spatial.org Timișoara 2022

Pentru seminarul practic se vor reține următoarele detalii:

  • Participanții sunt încurajați să vină cu propriul laptop (participanţii care nu deţin un laptop personal se vor grupa cu cei care au).
  • Pentru cei înscriși prezenţa este necesară!

De reținut:

  • Din testele noastre, transmisiunea va avea un delay de aproximativ 30-40 de secunde;
  • Participanții care au întrebări pentru prezentatori sunt încurajați să le scrie din timp pe slido și să nu aștepte finalul prezentării;
  • Echipa geo-spatial.org este la a cincea experiență în transmiterea live a unui seminar. Nu folosim echipamente profesioniste și nu avem profesioniști audio/video în echipa de voluntari. Deși depunem toate eforturile, nu putem garanta că nu vor apărea probleme tehnice. Putem doar asigura participanții că vom face totul pentru a avea soluții de backup și pentru a remedia în cel mai scurt timp orice problemă. Încurajăm participanții să semnaleze toate problemele folosind zona de comentarii de pe platforma Youtube, la adresa de email contact@geo-spatial.org sau pe canalul Slack;
  • Pe parcursul seminarului vom cere părerea publicului prin intermediul unor sondaje Slido;
  • Link canal slido: https://app.sli.do/event/1kaHfqUw8rbSZSkC4h6AHy/live/questions.

Contact

Pentru întrebări și sugestii ne puteți scrie pe e-mail, lista de discuții sau pe canalul Slack.