Seminarul va începe în

Despre eveniment

Seminariile geo-spatial.org

După Cluj-Napoca și București, seminariile geo-spatial.org se întorc și la Timișoara. Contextul pandemic ne obligă în continuare să organizăm și acest eveniment tot în format exclusiv online. La fel ca la edițiile anterioare, evenimentul din Timișoara va fi organizat în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara.

Activitățile se vor desfășura sub formă de prezentări orale. Prezentările vor detalia modul în care aplicațiile open source pot fi folosite în următoarele domenii:

  • - Analiza și manipularea datelor geospațiale;
  • - Servicii cartografice WEB;
  • - Cartografie;
  • - Teledetecție;
  • - Standardizare în domeniul geospatial;
  • - Date libere.

Universitatea de Vest din Timișoara

Timișoara

10 decembrie, 2021

09:00 – 18:00
50 de locuri în regim teleconferință! Locuri nelimitate pentru live-streaming.
15 prezentări și
2 seminarii practice

Nu le ratați!

Program

Seminariile geo-spatial.org Timișoara 2021

Deschidererea oficială a celei de a 27-a ediție a seminarului "Soluții libere open source pentru prelucrarea și reprezentarea datelor geospațiale".

Prezentarea generală a proiectului geo-spatial.org.

Prezentarea isi propune sa comunice publicului despre activitatea recenta a Asociatiei Romane de Cartografie, planurile pentru viitor, precum si posibilitatile de implicare, colaborare sau parteneriat.

Cei mai mulți dintre noi am auzit de conferința FOSS4G, fie de edițiile regionale sau de cele globale. Unii dintre noi am și avut ocazia să participăm la unul sau mai multe astfel de evenimente, în cei 14 ani de când sunt organizate în toate colțurile lumii. Puțini dintre noi însă știu cât de multe activități și ample inițiative se desfășoară în comunitatea OSGeo, comunitate din care face parte și geo-spatial.org ca Local Chapter. Această prezentare își propune o introducere în comunitatea noastră internațională - the Open Source Geospatial Foundation.

Această prezentare este dedicată ilustrării eforturilor Uniunii Europene de a promova și susține inițiativele relevante atât deschiderii, cât și utilizării datelor deschise, prezentând inclusiv un studiu de caz: Geo-harmonizer - un proiect european finanțat de către Comisia Europeană prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei dedicat utilizării și obținerii de date geospatiale deschise.

Pauză de cafea

Avansul tehnologic recent ne permite sa fabricam la un cost redus, dispozitive electronice automate dotate cu conectivitate internet. In paralel, tehnologia senzorilor ne-a oferit posibilitatea de a masura cu o buna acuratete diversi parametri de mediu, importanti pentru activitatile umane. Punand laolalta aceste doua componente, putem acum sa avem vaste infrastructuri de senzori care genereaza date in timp real. O astfel de infrastructura exista si la nivelul ROmaniei, cu sute de senzori operationali . O parte dintre acestia sunt in Timisoara si furnizeaza date de zgomot , de calitate a aerului si de diversi parametri fizici cum este fondul de radioactivitate gama. Prin aceasta prezentare vreau sa iterez detaliile tehnice, interfata API prin care se pot accesa datele in timp real si sa exemplific pasii necesari pentru a construi o aplicatia GIS simpla, lasand cale libera de continuare pentru cei interesati. Primaria Timisoara este si ea interesata de directii noi de utilizare a datelor care vor putea rezulta din acest seminar.

Platforma de raportare pentru UNCCD (United Nations Convention to Combat Desertification, https://www.unccd.int/) a fost dezvoltată anul acesta de Eau de Web și lansată în luna noiembrie. Țările completează un chestionar cu întrebări, date tabelare, și date spațiale (vector și raster) care este transpus într-un raport final sub formă de document PDF. Responsabilul țării poate completa datele de la zero, cu upload de date spațiale, sau poate folosi date ""default"", calculate folosind plugin-ul QGIS ""Trends.Earth"" dezvoltat de Conservation International. Aplicația de raportare găzduiește layere de hartă, care pot ajunge la ~10GB, în funcție de mărimea țării. Acestea pot fi editate interactiv sau încărcate din fișiere locale. Layerele raster sunt randate, cu stiluri de culori specifice, de către mapserver. Când raportul este gata, este exportat ca și PDF, folosind un browser headless. Sunt incluse și hărți generate cu OpenLayers plecând de la datele încărcate în platformă.

Dezvoltarea societății este astăzi condiționată și, în același timp, beneficiază de informații complexe care trebuie structurate cât mai coerent pentru a putea fi utilizate eficient în diferite sectoare de activitate, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Produsele și serviciile climatice sunt instrumente care transpun datele, informațiile și produsele climatice în formate dedicate unor utilizatori specifici. Studiul nostru se concentrează pe furnizarea de informații relevante asupra schimbărilor climatice de pe teritoriul României, prin intermediul unei aplicații web interactive: RoCliB data explorer - http://suscap.meteoromania.ro/roclib. Aplicația web se bazează pe patru variabile climatice esențiale (cantitatea de precipitații, temperatura minimă, medie și maximă a aerului), extrase dintr-un ansamblu de modele climatice EURO-CORDEX, ajustate statistic cu observațiile la o rezoluție spațială de 0,1° longitudine și latitudine, în contextul scenariilor climatice RCP4.5 și RCP8.5 (Dumitrescu & Amihaesei, 2021). Pentru a transpune informațiile climatice în informații practice (utilizabile), conform cerințelor utilizatorilor, au fost calculați mai mulți indicatori climatici, relevanți pentru agricultură. Modificările variabilelor și a indicatorilor climatici sunt obținute pentru fiecare anotimp și la nivel anual, ca diferențe între perioadele viitoare (2021-2050 și 2071-2100) și perioada istorică (1971-2000). Informațiile furnizate prin intermediul platformei pot fundamenta acțiunile climatice concrete și pot fi integrate în procesele decizionale privind adaptarea diferitelor sectoare de activitate la efectele schimbărilor climatice. Această lucrare a fost realizată cu sprijinul Unității Executive Pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării Dezvoltării și Inovării, proiectul COFUND-SUSCROP-SUSCAP-2 din programul PNCDI III. Referințe [1] A. Dumitrescu and V. Amihaesei, RoCliB - Bias corrected CORDEX RCM dataset over Romania, 2021, https://doi.org/10.5281/zenodo.4642464

Rezumat surpriză!

Pauză de cafea/p>

De-a lungul timpului, numeroase spaţii geografice misterioase, cu referire la insule inexistente aşa-zise insule-fantomă, oraşe, ţinuturi misterioase, lanțuri muntoase inventate, civilizații mitice și alte elemente geografice fictive, au fost reprezentate pe hărți și atlase prin greșeli, neînțelegeri, fantezii și chiar minciuni. În categoria insulelor inexistente se remarcă următoarele: Atlantida, de pildă în reprezentările lui Bory de St-Vincent, Scott-Elliot; Insulele Aurora; Insula Bermeja; Insula Buss; Insula Cassiterides, Insula lui David, Insula Demonilor, Insula Sfântului Brendan-cunsocută şi ca Insula Binecuvântată; Insula Taprobana; Insula Fonseca; Insula Brasil; Insula Thule-la sud de Groenlanda; Insula Wak-Wak (despre care se credea că adăposteşte plante cu puteri miraculoase care îţi ofereau elixirul vieţii) etc. În clasa oraşelor şi ţinuturilor misterioase celebre sunt incluse oraşul Caesars; ţinutul Norumbega (legenda supune că locuitorii purtau pe cap kilograme de perle, iar casele aveau stâlpi de aur); El Dorado (ţinutul imaginar din America, pe care cuceritorii spanioli îl credeau bogat în aur și în pietre prețioase). Legat de lanțurile muntoase inventate pot fi amintite drept exemple următoarele: Munţii Crocker la est de Groenlanda; Munţii Kong şi Munţii de pe Lună (Mone Lune) din Africa; Rupes-Nigra de la Polul Nord etc. În privinţa civilizațiilor antice mitice se remarcă civilaţia ""pierdută"" din Atlantida sau oamenii giganţi din Patagonia). În categoria elementelor geografice fictive din reprezentările cartografice uimitoare din secolele XVI-XX poate fi inclusă, de exempu, Delta din interiorul Australiei (Thomas J. Maslen în lucrarea The Friend of Australia, 1830). Un element interesant poate fi considerat şi teoria Pământului plat, întâlnită de pildă în harta profesorului Orlando Ferguson, intitulată Map of the Square and Stationary Earth (1893). Hărţile antice uimitoare care au înfăţisat astfel de idei au creat o cartografie eronată, în spatele fiecărei ilustraţii fiind o poveste, uneori aproapo imposibil de crezut. Prin gama variată de poveşti uimitoare, cartografii au reuşit să realizeze un fel de atlas al lumii aşa cum nu a existat vreodată, ci aşa cum se credea, trezind remarcabil interesul publicului larg, chiar şi în prezent.

2019 a fost un an fierbinte în istoria recentă a României. Iar unul din evenimentele principale ale acestui an au fost alegerile prezidențiale din luna noiembrie. Evident, procesul electoral are o importantă dimensiune geospațială iar înțelegerea corectă și completă a rezultatelor se poate face doar ținînd cont de acest aspect, utilizînd mijloace specifice cartografiei. Demersul are două scopuri: (1) Prezentarea pas cu pas a unor tehnici de lucru în prelucrarea datelor și obținerea de reprezentări cartografice relevante; (2) Sublinierea importanței faptului că o înțelegere comprehensivă a rezultatului acestui acestui exercițiu civic de bază, alegerile libere, nu se poate face doar doar prin seaca constatare a rezultatului la nivel de țară județ sau chiar UAT ci mergînd și analizînd mai în detaliu rezultatele, eventual prin coroborarea acestora cu alte surse de informații (ex: statistici demografice). Un exemplu foarte elocvent a celor exprimate anterior este reprezentat, în opinia noastră, de către analiza cartografică a ultimelor alegeri prezidențiale americane, creată de către Nick Knudson sub titul "Land Doesn’t Vote, People Do".

Ozonul ( O3) este un oxidant fotochimic ce face parte din categoria gazelor componente ale atmosferei și face parte din categoria gazelor cu cel mai mic procent din atmosferă, aproximativ 0.1%. Deși nu este un gaz foarte raspandit ca și concentrație acesta are 2 roluri diametral opuse, unul esențial vieții și unul daunător acesteia. Ozonul stratosferic are un rol protector in raport cu radiațiile ultraviolete-B, ozonul troposferic este un important poluator, cu impact a unui numar minim de 1 milion de persoane la nivel global și cu implicații majore în agricultură. Dioxidul de azot (NO2) este un oxid al azotului rezultat preponderent în urma activităților umane ce presupun arderea combustibililor fosili. Principalele efecte nocive ale NO2 sunt asupra populatiei prin boli respiratorii ori mediului(ploi acide, acumularea nitritilor). Prezentarea de față are un obiectiv simplu: de a prezenta tendințele spațiale ale acestor 2 gaze din 2 senzori ai caror date sunt libere spre descarcărcare folosind soluții open source (R și QGIS).

Pauză de cafea

Prezentarea își propune să arate cuma platforma QGIS și PostGIS pot funcționa împreună pentru a îmbunătăți fluxurile de lucru din Urbanism - Administrații locale

În această prezentare discutăm despre utilizarea datelor geo-spatiale in Machine Learning, despre fuziunea acestora și despre noi moduri de distribuție a datelor geo-spațiale. Utilizarea datelor de tipuri diferite sau de rezoluții spațiale diferite reprezintă o provocare pentru practicienii din domeniul Machine Learning iar în această prezentare discutăm despre multiple abordări practice. Totodată dorim să prezentăm mecanisme noi de distribuție și consum a datelor Sentinel-1, Sentinel-2 și Sentinel-3, mecanisme puse la dispoziție de către grupul nostru.

În ultimii ani, asistăm la o creștere exponențială a volumelor de date geospațiale iar vârful de lance îl reprezintă constelațiile satelitare. Acestea produc astăzi cantități de date de neimaginat în trecutul apropiat. În acest context, accesarea și procesarea eficientă a informației devine o provocare foarte importantă specialiștii din domeniu. Iar o soluție care atrage tot mai mulți adepți o reprezintă formatul Cloud Optimised GeoTIFF. Utilizarea acestuia elimină necesitatea instalării unor servicii informatice complexe de publicare a datelor, păstrând în același timp compatibilitatea cu sistemele informatice mai vechi. În cadrul prezentării, se va face o trecere în revistă a capabilităților oferite de acest format, a aplicațiilor care știu să "citească" și să "scrie" date în acest format precum și a inițiativelor și companiilor care au adoptat acest format. De asemenea, se va face și o demonstrație tehnică.

Pauză de cafea

Crearea hărților interactive poate fi o activitate dificilă pentru un utilizator SIG mai puțin familiarizat cu limbajele de programare dedicate acestui lucru. Din fericire, au fost create instrumente care permit transpunerea proiectelor/hărților statice dintr-un soft de SIG într-o hartă interactivă. Un astfel de exmplu este qgis2web – plugin dedicat soft-ului Quantum GIS, cu ajutorul căruia pot fi create hărți interactive utilizând OpenLayers, Leaflet sau Mapbox GL JS. În cadrul seminarului practic vor fi prezentate: pregătirea, prelucrarea și stilizarea datelor geospațiale în aplicația QGIS, instalarea și utilizarea plugin-ului qgis2web. De asemenea, se va discuta despre conceptele de bază în crearea de hărți intractive și vor fi prezentate metode de personalizare a hărții create în timpul workhopului.

Progresul tehnologic inregistrat de omenire in ultimele decenii, a permis schimbarea paradigmei in ceea ce priveste prognoza meteorologica. Aceasta schimbare a determinat aparitia programelor informatice , cu ajutorul carora pe baza crearii unui model initial al atmosferei, se pot calcula posibile stari viitoare, pe baza unor ecuatii de baza si a altor calcule fizice complexe. Acest seminar practic are ca scop familiarizarea cu noile tehnici de simulare a atmosferei, utilizatorul, prin intermediul unei masini virtuale cu sistem de operare linux, va parcurge principalii pasi pentru crearea unei prognoze numerice atmosferice folosind modelul open-source WRF-ARW 4.3. Durata estimata: 4 ore Dificultate: medie. Cunostinte in utilizarea unui sistem de operare linux constituie avantaj, insa comenzile vor fi disponibile pas-cu-pas tuturor utilizatorilor. Modelul WRF-ARW v. 4.3, impreuna cu toate uneltele si datele necesare initierii, vor fi pre-instalate pe imaginea de masina virtuala. Utilizatorii vor primi pe e-mail, cu 1-2 zile inainte, instructiunile necesare pornirii masinii virtuale. Specificatii tehnice minime necesare: PC sau laptop cu procesor cel putin cu doua nuclee de procesare (4 thread-uri), minim 8 GB memorie RAM si spatiu de stocare de minim 40 GB SSD sau HDD (SSD constituie avantaj). "

Consectetur adipisicing elit. Quod distinctio impedit sint accusantium ducimus lites consequuntur innobisl dolores saepe.Proin sit amet turpis lobortis.

Location: Hall 1 , Building A, Golden Street, Southafrica

Consectetur adipisicing elit. Quod distinctio impedit sint accusantium ducimus lites consequuntur innobisl dolores saepe.Proin sit amet turpis lobortis.

Location: Hall 1 , Building A, Golden Street, Southafrica

Consectetur adipisicing elit. Quod distinctio impedit sint accusantium ducimus lites consequuntur innobisl dolores saepe.Proin sit amet turpis lobortis.

Location: Hall 1 , Building A, Golden Street, Southafrica

Consectetur adipisicing elit. Quod distinctio impedit sint accusantium ducimus lites consequuntur innobisl dolores saepe.Proin sit amet turpis lobortis.

Location: Hall 1 , Building A, Golden Street, Southafrica

Consectetur adipisicing elit. Quod distinctio impedit sint accusantium ducimus lites consequuntur innobisl dolores saepe.Proin sit amet turpis lobortis.

Location: Hall 1 , Building A, Golden Street, Southafrica

Consectetur adipisicing elit. Quod distinctio impedit sint accusantium ducimus lites consequuntur innobisl dolores saepe.Proin sit amet turpis lobortis.

Location: Hall 1 , Building A, Golden Street, Southafrica

Consectetur adipisicing elit. Quod distinctio impedit sint accusantium ducimus lites consequuntur innobisl dolores saepe.Proin sit amet turpis lobortis.

Location: Hall 1 , Building A, Golden Street, Southafrica

Consectetur adipisicing elit. Quod distinctio impedit sint accusantium ducimus lites consequuntur innobisl dolores saepe.Proin sit amet turpis lobortis.

Location: Hall 1 , Building A, Golden Street, Southafrica

Consectetur adipisicing elit. Quod distinctio impedit sint accusantium ducimus lites consequuntur innobisl dolores saepe.Proin sit amet turpis lobortis.

Location: Hall 1 , Building A, Golden Street, Southafrica

Consectetur adipisicing elit. Quod distinctio impedit sint accusantium ducimus lites consequuntur innobisl dolores saepe.Proin sit amet turpis lobortis.

Location: Hall 1 , Building A, Golden Street, Southafrica

Consectetur adipisicing elit. Quod distinctio impedit sint accusantium ducimus lites consequuntur innobisl dolores saepe.Proin sit amet turpis lobortis.

Location: Hall 1 , Building A, Golden Street, Southafrica

Cine sunt autorii prezentărilor?

Seminariile geo-spatial.org Timișoara 2021

Vlad Amihăesei

Vlad Amihăesei

Claudiu Angearu

Claudiu Angearu

Georgiana Anghelin

Georgiana Anghelin

Tudor Bărăscu

Tudor Bărăscu

George Boldeanu

George Boldeanu

Octavian Borcan

Octavian Borcan

Vasile Crăciunescu

Vasile Crăciunescu

Lucian Drăguț

Lucian Drăguț

Alexandru Dumitrescu

Alexandru Dumitrescu

Andrei Gherghe

Andrei Gherghe

Codrina Ilie

Codrina Ilie

Andi Lazăr

Andi Lazăr

Andreea Marin

Andreea Marin

AlexMorega

Alex Morega

Radu Motișan

Radu Motișan

Marian Neagul

Marian Neagul

Liviu Oană

Liviu Oană

Dana Petcu

Dana Petcu

Dragoș Vana

Dragoș Vana

Înregistrare

Seminariile geo-spatial.org Timișoara 2021

Perioda de înregistrare s-a încheiat!

Ghid participanți

Seminariile geo-spatial.org Timișoara 2021

Prezentările vor fi transmise live prin intermediul canalului Youtube al geo-spatial.org. Transmisiunea va începe vineri dimineață (10 decembrie) de la ora 9:00. Participanții vor avea posibilitatea de a interacționa cu autorii prezentărilor prin intermediul platformei slido.

Pentru seminariile practice se vor reține următoarele detalii:

De reținut:

  • Din testele noastre, transmisiunea va avea un delay de aproximativ 30-40 de secunde;
  • Participanții care au întrebări pentru prezentatori sunt încurajați să le scrie din timp pe slido și să nu aștepte finalul prezentării;
  • Echipa geo-spatial.org este la a doua experiență în transmiterea live a unui seminar. Nu folosim echipamente profesioniste și nu avem profesioniști audio/video în echipa de voluntari. Deși depunem toate eforturile, nu putem garanta că nu vor apărea probleme tehnice. Putem doar asigura participanții că vom face totul pentru a avea soluții de backup și pentru a remedia în cel mai scurt timp orice problemă. Încurajăm participanții să semnaleze toate problemele folosind zona de comentarii de pe platforma Youtube, la adresa de email contact@geo-spatial.org sau pe canalul Slack;
  • Pe parcursul seminarului vom cere părerea publicului prin intermediul unor sondaje Slido;
  • Link canal Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=eyh0czbUQ2w;
  • Link canal slido: https://app.sli.do/event/wkqsUDMoVd6wDBJmzjNVct/live/questions.

Contact

Pentru întrebări și sugestii ne puteți scrie pe e-mail, lista de discuții sau pe canalul Slack.