Seminarul va începe în

Despre eveniment

Seminariile geo-spatial.org

După aproape doi ani de pauză, seminariile geo-spatial.org se întorc. Contextul pandemic ne obligă să organizăm acest nou eveniment în format exclusiv online. Chiar și așa, păstrăm tradiția organizării evenimentului în parteneriat cu o facultate românească de profil. Calendaristic, perioada se suprapune cu momentul organizării ediției de la Cluj-Napoca, drept urmare gazdă ne va fi Facultatea de Geografie din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

Activitățile se vor desfășura sub formă de prezentări orale. Prezentările vor detalia modul în care aplicațiile open source pot fi folosite în următoarele domenii:

  • - Analiza și manipularea datelor geospațiale;
  • - Servicii cartografice WEB;
  • - Cartografie;
  • - Teledetecție;
  • - Standardizare în domeniul geospatial;
  • - Date libere.

Facultatea de Geografie - Universitatea Babeș-Bolyai

Cluj Napoca

4 iunie, 2021

09:00 – 17:30
50 de locuri în regim teleconferință! Locuri nelimitate pentru live-streaming.

22 de prezentări

Nu le ratați!

Program

Seminariile geo-spatial.org Cluj-Napoca 2021

Deschidererea oficială a celei de a 25-a ediție a seminarului "Soluții libere open source pentru prelucrarea și reprezentarea datelor geospațiale".

Prezentarea generală a proiectului geo-spatial.org.

Prezentarea inițiativei colaborative de creare și publicare în format deschis a unei baze de date cu datele de contact a primăriilor din România.

Platforma noastră oferă o suită de hărți și grafice ce portretizează diferite dimensiuni ale pandemiei COVID-19 în România. Materialele acoperă cazurile confirmate, decesele și vindecările. De asemenea, sunt prezentate o serie de statistici corelate, precum infrastructura medicală (spitale, clinici, puncte sanitare etc.), zonele de carantină locală, situația socială sau poluarea aerului, precum și indecși de mobilitate sau performanță în diferite sectoare de activitate. Din nefericire, autoritățile din România au eșuat în comunicarea evoluției epidemiei de COVID-19, fiind responsabile de multe dintre necunoscutele din rapoartele oficiale. Pentru a acoperi necesitățile de comunicare, ne-am unit forțele voluntar, pentru a colecta informațiile detaliat, așa cum le-am putut descoperi în media locală și națională și pentru a le compara cu raportările oficiale, de a le structura și de a le oferi publicului într-o manieră ușor de înțeles și utilizat. La baza platformei noastre stau tehnologiile Node.js, PostgreSQL și PostGIS sau R, iar interfața este construită utilizând Open Layers, Angular, charts.js, Plotly sau D3.js. Codul sursă poate fi obținut accesând contul de GitHub [https://github.com/geospatialorg/covid19], datele fiind distribuite sub o licență deschisă MIT. Infrastructura noastră este găzduită, prin bunăvoința Sage Group, pe platforma Amazon Web Services. O parte din hărțile prezentate sunt menținute prin grantul oferit de către Carto.

Autorul va vorbi despre provocarile intampinate in crearea platformei de date Covid - Graphs.ro si metodele uneori ingenioase si alte ori laborioase pe care le-a folosit pentru a o mentine actualizata si in interesul publicului.

Pauză de cafea

Descrierea fluxului de prelucrare a celor 2.5 TB date de din teren pana la crearea hartii vectoriale aisemnal.ro. Instrumentele sofware opensource utilizate (Postgresql, Postgis, Angular, mapbox-gl), metodologie.

Construită în sprijinul elevilor care vor să se înscrie la un liceu tehnologic sau la o școală profesională, părinților acestora, dar și firmelor care vor să angajeze tineri meseriași, platforma folosește seturi de date deschise pentru a prezenta, sub forma unei hărți interactive, distribuția unităților de învățământ profesional, numărul de elevi aflați în pregătire și firmele din domeniile aferente calificărilor căutate.

O inițiativă de cartare a listei clădirilor vulnerabile publicate de AMCCRS.

Lucrarea va conține o prezentare live a unei aplicații de hartă și funcționalitățiile acesteia. Creată cu biblioteca open source Leaflet, aplicația oferă suport departamentului de referențiere a terenurilor din zona de interes a proiectelor de infrastructură din Marea Britanie.

Pauză de masă

Virtsilv este o soluție digitală de schimbare a paradigmei de utilizare a resurselor forestiere într-un mod sustenabil. Virtsilv este o platformă care răspunde realităților din pădure, ce oferă soluții în toate segmentele industriei lemnului. Susține bioeconomia circulară și asigură un flux standardizat și obiectiv de date creând un circuit informatic de trasabilitate între managementul silvic, transport și industria lemnului.

Cum ajungem de la datele electorale la informații? Transformarea datelor electorale din cifre, text și virgule în hărți și grafice utile este un pas important în înțelegerea dinamicii electorale la nivel teritorial. Însă acest lucru nu este întotdeauna posibil, datorită modului de publicare a datelor și instrumentelor folosite. În România digitalizarea procesului electoral a făcut pași mari în ultimii 10 ani, însă chiar și așa datele sunt greu de accesat, uneori conțin erori, iar în majoritatea timpului necesită cunoștințe avansate de procesare. În acest context am creat un sistem simplu de colectare-manipulare-publicare a datelor, bazat exclusiv pe instrumente open source: limbajul de programare R și QGIS. Sistemul permite importul automat de date în format raw din platforma de raportare a ROAEP/BEC, curățarea și procesarea datelor pentru sumarizarea la nivel de UAT și reprezentarea acestora utilizând un dashboard bazat pe shiny și leaflet, cât și realizarea de hărți tematice statice pentru prezentarea rezultatelor. Începând cu alegerile europarlamentare din 2019 sistemul a evoluat gradual la fiecare scrutin electoral, luând în considerare specificitatea fiecărui tip de alegeri – europarlamentare, prezidențiale, locale, parlamentare. Astfel în prezent sistemul funcționează ca o platformă interactivă de bază, cu un proces ușor, reproductibil, care poate fi extinsă ulterior pentru a include date adiționale și care reprezintă o bază de pornire pentru dezvoltarea unei aplicații mai complexe de raportare.

Vizualizarea de la alegerile locale arată diferenta de procente dintre principalii competitori, prezența și scorul fiecărui candidat la alegerile pentru Primăria Generală București din septembrie 2020. Am mapat toate cele 1275 de secții de votare pe baza tuturor adreselor arondate fiecărei secții și am obținut pentru prima dată distribuția geografică a voturilor din București la nivel de stradă. Vizualizarea de la alegerile parlamentare din decembrie 2020 este un tool interactiv de analiză al rezultatelor alegerilor având posibilitatea de filtra după prezența și după scorul obținut de fiecare candidat atât la senat cât și la camera deputaților. Pe lângă secțiile din București, pentru aceste alegeri am mapat secțiile din încă alte 5 orașe: Timișoara, Brașov, Cluj, Iași și Constanța precum și toate secțiile din județul Ilfov. Surse de date: Registrul Electoral, Autoritatea Electorala Permanenta, OpenStreetMap.

Weather and Climate for Tourism (WeCTOU) este un serviciu gratuit pentru public ce furnizează, sub formă de hărți și grafice interactive, informații climatice și de mediu pentru turismul in România. Serviciul este dezvoltat si operat de Meteo Romania, fiind finanțat de Comisia Europeană și Centrul European pentru Prognoze de Medie Durată ale Vremii (ECMWF) prin C3S (Serviciul Copernicus privind Schimbările Climatice).

Pauză de cafea

Se va arăta un scurt istoric al QGIS-ului din punct de vedere al capabilităților și al poziționării din piața din România.

O succintă trecere în revistă a standardelor geospațiale ISO.

Prin intermediul directivei INSPIRE, Comisia Europeană urmărește standardizarea seturilor de date produse de statele membre UE pentru a asigura o mai bună cooperare transfrontalieră, în scopuri economice și științifice. În cazul datelor produse de Autoritatea Națională de Meteorologie (ANM), acest lucru prezintă anumite dificultăți, având în vedere volumul de date (230 de stații meteorologice cu multiplii parametri având date incepând cu anul 1960), procesul continuu de culegere a acestora (cele mai multe actualizate la 6 ore), precum și lipsa unor modele de referință de implementare la momentul demarării proiectului. În scopul implementării Directivei INSPIRE pentru ANM, Essensys Software a utilizat o suită de tehnologii și aplicații open-source (PostGIS, HALE studio, GeoServer, GeoNetwork, MapStore, GeoHealthCheck, etc) pentru a stoca si distribui aceste date, ținând cont de standardele generale (OGC, INSPIRE), cât și de cele specifice domeniului meteorologic (GRIB, BUFR). Prin intermediul proiectului s-au implementat astfel o serie de servicii standard: Descoperire (CSW), Vizualizare (WMS) și Descărcare (WFS), cu metadatele aferente conform specificațiilor și ghidurilor de bună practică, precum și un set de unelte auxiliare (client de hartă, servicii de validare și monitorizare).

Această prezentare ilustrează o parte din rezultatele obținute în cadrul unui proiect european finanțat de către Comisia Europeană prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei. Proiectul care se desfășoară între sept 2019 - iunie 2022 se dezvoltă pe 2 piloni principali. Unul reprezintă date deschise: atât datele utilizate cât și cele obținute sunt publicate cu o licență deschisă, iar cel de-al doilea, FOSS4G: atât soluțiile utilizate pentru procesare și vizualizare, cât și cele dezvoltate în cadrul proiectului sunt libere. Scopul final este de a testa maturitatea soluțiilor open source și a calității datelor deschise disponibile la nivelul Europei, precum și caracterul inovativ al tehnologiilor de Machine Learning prin generarea unor noi seturi de date geografice armonizate în timp (2000-2020) și spațiu cu valoare adăugată, precum produsul de acoperire a terenului la rezoluție spațială de 30m, pentru 2000-2020. Produsele sunt disponibile prin intermediul geoportalului https://maps.opendatascience.eu/.

Pauză de cafea

Cartografia a reprezentat din cele mai vechi timpuri o formă de artă care a reuşit să reprezinte armonios o serie de informaţii geografice şi istorice. Bazându-se pe diversitatea tehnicilor cartografice care să reprezinte mediul geografic, geografia a fost transpusă sub forma jocurilor geografice. Astfel, diferite personalităţi ale vremii au găsit interesant acest mod de a transmite importanţa cunoaşterii geografiei, participanţii jocurilor descoperind noi informaţii prin joacă, jocul geografic devenind un instrument atât educaţional, cât şi de distracţie cu prietenii. Unul dintre primele jocuri geografice este considerat a fi jocul Le Jeu du Monde, realizat de către Pierre Duval în 1645. Acest joc, sub formă de spirală, cuprinde 63 de spaţii circulare de joc, fiecare înfăţişând câte o hartă pentru o regiune sau o ţară, în ultima reprezentare aflându-se Franţa, iar în centrul jocului fiind ilustrate Lumea Veche şi Lumea Nouă. Pe lângă rolul educativ şi distractiv al jocurilor cu tentă geografică, se poate considera faptul că în spatele acestor jocuri au existat şi alte scopuri, cum ar fi promovarea naţionalismului, a imperialismului care să surprindă de pildă exapansiunea anumitor imperii importante din istorie (exemplu jocurile francezilor: France. Provinces & Départementes- apărut în 1870; Le jeu de l’empire français, publicat de Philippe Pétain în 1940). De asemenea, prin introducerea jocurilor geografice este amplificată curiozitatea publicului larg pentru călătorii, expediţii în diferite locuri ale lumii, jucătorii parcurgând diverse călătorii până la destinaţia finală a jocului. Un exemplu de joc geografic cu referire la ideea de călătorie în jurul lumii este ilustrată în jocul realizat de cartograful John Wallis în 1796, şi anume Wallis's complete voyage round the world: a new geographical pastime. London. La scurtă vreme (1810) este publicat de către J. & C. Walker şi jocul Walker's new geographical game: exhibiting a tour through Europe, jocul incluzând un traseu de 133 de opriri cu o scurtă descriere istorică și geografică. Un alt exemplu de joc celebru este acela întocmit în 1855 de cartograful Henry Smith Evans, și anume The Crystal Palace Game, A Voyage Round The World, care conţinea mesajul “an entertaining excursion in search of knowledge, whereby GEOGRAPHY IS MADE EASY”. Un joc geografic educaţional remarcabil pentru cultura şi geografia americană este jocul Rambles Through Our Country. An Instructive Geographical Game For The Young, publicat de către American Publishing Company în anul 1886. Acest joc cuprinde pe lângă materialul cartografic utilizat şi o carte cu informaţii referitoare la cele 200 de locaţii din joc. În secolul XIX, odată cu interesul educaţional sporit, devin cunoscute şi jocurile geografice sub formă de puzzle. În secolul XX, jocurile geografice încep să facă trimitere la mijlocele de transport aerian, surprinzând o serie de călătorii în jurul lumii. De exemplu, în cultura japoneză, un astfel de joc este cel realizat în 1930 de către Osaka Mainichi Shinbun, şi anume World Flight Routes. Jocul încurajează jucătorii să călătorească în jurul lumii de-a lungul rutelor de aviație de diferite tipuri (de exemplu, ruta Zeppelin), plecând din Osaka, jucătorii parcurgând 51 de opriri până la destinaţia Tokyo. Indiferent de stilurile cartografice abordate, cartografia a avut un rol deosebit în realizarea unor jocuri geografice care să facă geografia mult mai atractivă şi uşoară pentru tineri.

Prezentarea își propune să arunce o privire asupra modului cum a fost întrebuințată cartografia pentru a ilustra informația geografică cuprinsă în lucrările destinate elevilor în România, în perioada procesului de modernizare a țării (finalul secolului al XIX-lea și începutului secolului al XX-lea). Urmărind atît conținutul geografic, cît și aspectele estetice, va încerca să afle dacă materialele cartografice din epocă pot constitui surse de inspirație pentru hărțile de astăzi.

Lucrarea prezinta informatii privind analiza datelor satelitare oferite gratuit prin programul Copernicus (indeosebi Sentinel-1, Sentinel-2, Sentinel-3) in vederea localizarii si cartarii petelor de petrol marine provenind din surse naturale si antropice, in bazinul Marii Negre.

Transparenta apei reprezinta un indicator de ordin primar uilizat pentru a evalua calitatea ecosistemelor marine si lacustre. In ciuda naturii sale non-obiective, adancimea Secchi (m) reprezinta una dintre cele mai des utilizate metode de estimare a transparentei apelor. In acest studiu este analizata variabilitatea spatiala si temporala a adancimii Secchi in nord-vestul Marii Negre pe baza datelor MODIS Aqua (2003-2019).

Prezentarea isi propune sa comunice publicului despre activitatea recenta a Asociatiei Romane de Cartografie, planurile pentru viitor, precum si posibilitatile de implicare, colaborare sau parteneriat.

Consectetur adipisicing elit. Quod distinctio impedit sint accusantium ducimus lites consequuntur innobisl dolores saepe.Proin sit amet turpis lobortis.

Location: Hall 1 , Building A, Golden Street, Southafrica

Consectetur adipisicing elit. Quod distinctio impedit sint accusantium ducimus lites consequuntur innobisl dolores saepe.Proin sit amet turpis lobortis.

Location: Hall 1 , Building A, Golden Street, Southafrica

Consectetur adipisicing elit. Quod distinctio impedit sint accusantium ducimus lites consequuntur innobisl dolores saepe.Proin sit amet turpis lobortis.

Location: Hall 1 , Building A, Golden Street, Southafrica

Consectetur adipisicing elit. Quod distinctio impedit sint accusantium ducimus lites consequuntur innobisl dolores saepe.Proin sit amet turpis lobortis.

Location: Hall 1 , Building A, Golden Street, Southafrica

Consectetur adipisicing elit. Quod distinctio impedit sint accusantium ducimus lites consequuntur innobisl dolores saepe.Proin sit amet turpis lobortis.

Location: Hall 1 , Building A, Golden Street, Southafrica

Consectetur adipisicing elit. Quod distinctio impedit sint accusantium ducimus lites consequuntur innobisl dolores saepe.Proin sit amet turpis lobortis.

Location: Hall 1 , Building A, Golden Street, Southafrica

Consectetur adipisicing elit. Quod distinctio impedit sint accusantium ducimus lites consequuntur innobisl dolores saepe.Proin sit amet turpis lobortis.

Location: Hall 1 , Building A, Golden Street, Southafrica

Consectetur adipisicing elit. Quod distinctio impedit sint accusantium ducimus lites consequuntur innobisl dolores saepe.Proin sit amet turpis lobortis.

Location: Hall 1 , Building A, Golden Street, Southafrica

Consectetur adipisicing elit. Quod distinctio impedit sint accusantium ducimus lites consequuntur innobisl dolores saepe.Proin sit amet turpis lobortis.

Location: Hall 1 , Building A, Golden Street, Southafrica

Consectetur adipisicing elit. Quod distinctio impedit sint accusantium ducimus lites consequuntur innobisl dolores saepe.Proin sit amet turpis lobortis.

Location: Hall 1 , Building A, Golden Street, Southafrica

Consectetur adipisicing elit. Quod distinctio impedit sint accusantium ducimus lites consequuntur innobisl dolores saepe.Proin sit amet turpis lobortis.

Location: Hall 1 , Building A, Golden Street, Southafrica

Cine sunt autorii prezentărilor?

Seminariile geo-spatial.org Cluj-Napoca 2021

Claudiu Angearu

Claudiu Angearu

Tudor Bărăscu

Tudor Bărăscu

Octavian Borcan

Octavian Borcan

Cezar Buterez

Cezar Buterez

Bogdan Candrea

Bogdan Candrea

Cătălin Constantinescu

Cătălin Constantinescu

Vasile Crăciunescu

Vasile Crăciunescu

Alexandru F. Ghiță

Alexandru F. Ghiță

Gheorghe Hriscu

Gheorghe Hriscu

Codrina Ilie

Codrina Ilie

Florin Iosub

Florin Iosub

Andi Lazăr

Andi Lazăr

TitusMan

Titus Man

Andreea Marin

Andreea Marin

Iulian Maxim

Iulian Maxim

Rudolph Mihaiu

Rudolph Mihaiu

Mihai-Daniel Niță

Mihai-Daniel Niță

Cosmin Nițu

Cosmin Nițu

Constantin Postoiu

Constantin Postoiu

Cătălina Răileanu

Cătălina Răileanu

Ioan Rus

Ioan Rus

Ionuț Șerban

Ionuț Șerban

Ciprian Spătaru

Ciprian Spătaru

Matei Sumbasacu

Matei Sumbasacu

Daniel Urdă

Daniel Urdă

Dragoș Vana

Dragoș Vana

Cristina Vrînceanu

Cristina Vrînceanu

Înregistrare

Seminariile geo-spatial.org Cluj-Napoca 2021

Perioda de înregistrare s-a încheiat!

Ghid participanți

Seminariile geo-spatial.org Cluj-Napoca 2021

Prezentările vor fi transmise live prin intermediul canalului Youtube al geo-spatial.org. Transmisiunea va începe vineri dimineață (4 iunie) de la ora 9:00. Participanții vor avea posibilitatea de a interacționa cu autorii prezentărilor prin intermediul platformei slido.

De reținut:

  • Din testele noastre, transmisiunea va avea un delay de aproximativ 30-40 de secunde;
  • Participanții care au întrebări pentru prezentatori sunt încurajați să le scrie din timp pe slido și să nu aștepte finalul prezentării;
  • Echipa geo-spatial.org este la prima experiență în transmiterea live a unui seminar. Nu folosim echipamente profesioniste și nu avem profesioniști audio/video în echipa de voluntari. Deși depunem toate eforturile, nu putem garanta că nu vor apărea probleme tehnice. Putem doar asigura participanții că vom face totul pentru a avea soluții de backup și pentru a remedia în cel mai scurt timp orice problemă. Încurajăm participanții să semnaleze toate problemele folosind zona de comentarii de pe platforma Youtube, la adresa de email contact@geo-spatial.org sau pe canalul Slack;
  • Pe parcursul seminarului vom cere părerea publicului prin intermediul unor sondaje Slido;
  • Link canal Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC55G_CfTi2BvNe4wER9JUPA/live;
  • Link canal slido: https://app.sli.do/event/dfiym7mp/live/questions.

Contact

Pentru întrebări și sugestii ne puteți scrie pe e-mail, lista de discuții sau pe canalul Slack.