Seminariile geo-spatial.org
Ediția cu numărul 37 a seminarilor geo-spatial.org va avea loc în data de 27 octombrie 2023, la București. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Facultatea de Geografie din cadrul Universității București și va fi în format hibrid.
Activitățile se vor desfășura sub formă de prezentări orale și seminariile practice. Prezentările și seminariile vor detalia modul în care aplicațiile open source pot fi folosite în următoarele domenii:
Este co-fondator și consultant senior la mundialis GmbH & Co. KG în Bonn, Germania. Principalele sale domenii de interes sunt teledetecția (pentru evaluarea riscurilor de mediu) și dezvoltarea de software GIS open source. Markus este foarte cunoscut pentru implicarea sa în proiectul open source GRASS GIS, proiect cu o istorie de peste 40 de ani. Este membru fondator al GRASS Anwender-Vereinigung e.V. și al Open Source Geospatial Foundation (OSGeo) și autor/co-autor a două cărți despre GRASS GIS. În perioada 2006 - 2011 a activat ca membru în consiliul director al OSGeo. În 2006, a primit premiul Sol Katz pentru contribuțiile lui la dezvoltarea și promovarea soluțiilor geospațiale cu sursă liberă și ajutorul dat în formarea comunității OSGeo. În 2022, a primit premiul pentru Life Achievement Award 2022 de la Fundația OpenGeoHub. Din 1998 până în 2020 a fost coordonatorul proiectului GRASS GIS. Continuă să servească proiectul ca trezorier și manager de lansare. Markus este unul din marii prieteni ai comunității geo-spatial.org și suntem absolut onorați să-l avem ca oaspete la această ediție a seminariilor geo-spatial.org.
Proiectul „București, o stratigrafie în hărți și planuri” dorește să readucă în atenția publicului din București și nu numai, o poveste care s-a transformat în legendă mai degrabă decât în material de studiu. Foarte multă lume cunoaște deja „ planurile Borroczyn”, planuri care au circulat prin diferite forme mai ales în spațiul web încă din anii 2000-2001. Puținele texte explicative care au însoțit imaginile acestora nu au reușit să separe legenda de faptele și realitățile din arhive și colecții. Și mai puține proiecte și-au arătat interesul de a le prezenta publicului sub forma unei expoziții tradiționale sau a uneia on-line, cu experiența digitală facilitată de actualele tehnologii. Așa s-a născut ideea de a recupera istoria prilejuită de „legendarele” planuri și a o transfera în zona memoriei. Proiectul își propune să ofere posibilitatea de a dezvolta și întregi istoria Bucureștiului prin prisma cartografiei. Expoziția este realizată de Muzeul Național de Istorie a României.
Înregistrarea s-a încheiat
Pentru seminarul practic se vor reține următoarele detalii:
Pentru întrebări și sugestii ne puteți scrie pe e-mail, lista de discuții sau pe canalul Slack.
© geo-spatial.org 2023